Fotografija: Ivan Maričić

BALE

Mjesto najugodnijega života u Istri

Brojem stanovnika malobrojne, poviješću bogate i s perspektivom života ugodnoga skandinavskog tipa, mnogi smatraju da su Bale neobičan spoj najboljega što Istra ima i po čemu je ta regija jedinstvena i neponovljiva. I upravo ih zato smatraju najugodnijim mjestom za život u Istri. Pitoreskne, živopisne i romantične, postale su san snova za svakoga tko se u svojemu mjestu življenja ili turističkoga odmora želi osjećati ispunjeno. Dvadesetak kilometara udaljene od južno pozicionirane Pule sa svjetskom atrakcijom Arenom, sa sjeverne strane omeđene beskrajno lijepim Rovinjem, a sa zapada najljepšim jadranskim arhipelagom – Brijunima, Bale su drugačije, tihe i nenametljive, ali i sve prepoznatljivije.

BALE – mjesto suživota prošlosti i sadašnjosti, s leptirom kao zaštitnim znakom, zavodnikom Casanovom, koji je obljubljivao lokalne djevojke, masonima koji se u njima sastaju, najljepšom sportskom dvoranom na svijetu, 200 milijuna godina starim nalazištem dinosaurusa i nevjerojatnim vojnim utvrdama starim više od 100 godina

Sa zaštitnim znakom leptira čija se skulptura nalazi na samome ulazu u mjesto, s najpoznatijim svjetskim zavodnikom Casanovom, koji je navodno ispunjavao ljubavne želje prpošnih Baljanki ispod krovova njihovih kuća, s masonima koji su se u njima okupljali i još se uvijek u njima tradicionalno okupljaju, Bale imaju sasvim drugačiju dimenziju i energiju od svih sličnih istarskih mjesta. Jedinstvene su i ugodne, potpuno svoje i posebne po tome što svoju turističku ponudu ni najmanje ne svode samo na vrhunsku gastronomiju, na užitak konzumacije najkvalitetnijih jela i pića, već su u svemu otišle korak dalje, u jednu sasvim drugačiju dimenziju. A sve donedavno bile su jedna od najnerazvijenijih istarskih općina sa slabašnim proračunom. Početkom 21. stoljeća skupina mještana odlučila je svojom vizijom i inovativnim idejama promijeniti učmalu sredinu i Bale pretvoriti u uspješnu i održivu lokalnu zajednicu. Svi mještani Bala postali su suvlasnici u zajedničkome projektu pod nazivom Mon Perin, koji je ime dobio prema tamošnjemu brdu. Baljani su tako promovirali jedinstven model grupnoga suvlasništva, upravljanja lokalnim resursima i zajedničkoga ulaganja, što je potpuno avangardan primjer lokalnoga razvoja. Na neki način model razvoja Bala kroz Mon Perin kao generator razvoja puno je desetljeće prethodio konceptu sada već svjetski priznatoga i poznatoga masovnog financiranja (engl. crowdfunding). To su Bale sada, a Bale nekad… To je mjesto s bogatom poviješću jer je u njima značajno nalazište okamenjenih kostiju dinosaurusa staro 200 milijuna godina.

Preuzmite ACI No. 1

Ostatak članka kao i druge zanimljive sadržaje možete pronaći u našem besplatnom digitalnom izdanju časopisa…

PREUZMITE PDF